Kleindaktuin Zwolle Verenigingstraat7 Scaled

Nederland heeft tientallen kilometers dak om insecten te redden

Geen insecten = geen bestuiving = geen eten voor de mens

Er is in Nederland 21km2 aan kale daken waar wilde bloemen zouden kunnen groeien. Hier ligt een grote kans voor herstel van biodiversiteit.

Nee, we pleiten niet voor sedumdaken, want sedum is vooral monocultuur. We hebben daken vol wilde inheemse planten nodig om de biodiversiteit te vergroten. Want verdwijning van biodiversiteit is wereldwijd een groter probleem dan klimaatverandering.

Geen wilde bijen, geen eten

Biodiversiteit (biologische diversiteit of soortenrijkdom) staat wereldwijd onder druk. Op steeds meer plaatsen, ook in Nederland, is soortenrijke natuur vervangen door landschap met monocultuur en bebouwing.

Bestuivende insecten zoals wilde bijen zijn voor hun voortbestaan afhankelijk van biologische diversiteit. Maar zoals we weten, gaat het niet goed met de wilde bijen. Geen insecten = geen bestuiving = geen eten voor de mens. Zo simpel is het.

cartoon golven van crisis - mackay
De cartoon van Graeme Mackay spreekt voor zich

21 km2 beschikbaar voor Wilde Bloemendaken

Om biodiversiteit te herstellen, willen we massaal Wilde Bloemendaken aanleggen. Wilde Bloemendaken bestaan uit inheemse soorten kruiden, bloemen en grassen, waar zeer veel bestuivende insecten van profiteren.

Biodiversiteit wordt momenteel op allerlei manieren versterkt, bijvoorbeeld door bloeiende akkerranden aan te leggen en door tuinen te verrijken met inheemse planten. Maar daken hebben een enorm extra potentieel.

Er ligt tientallen kilometers kaal dak in Nederland dat geschikt is voor groen. Kun je je voorstellen hoe de insectenpopulatie zich uitbreidt als al deze daken Wilde Bloemendaken worden?

Sedum is populair, maar vooral monocultuur

En sedum daken dan? Groene daken worden vaak aangelegd met sedum. Sedum heeft net als alle groendaken voordelen: namelijk verkoeling, behoud van dakleer en vasthouden van regenwater.

Maar sedum is vooral een monocultuur, waar insecten nauwelijks voordeel van hebben. Dit wordt ook benoemd in dit stuk in de Volkskrant van 13 mei 2022. Daar komt nog bij dat sedummatten vaak worden gekweekt met kunstmest en bestrijdingsmiddelen.

Sedum daken zijn gemiste kansen

De grote hoeveelheid sedumdaken lijken goed voor de natuur, maar zijn eigenlijk gemiste kansen. Bestuivende insecten profiteren veel meer van natuurlijke inheemse bloemen, kruiden en grassen. Om deze reden geeft de Gemeente Rotterdam subsidie op Wilde Bloemendaken en niet op sedumdaken.

Een Wilde Bloemendak heeft dezelfde praktische voordelen als elk groen dak, maar levert daarbij een belangrijke bijdrage aan het behoud van biodiversiteit. En we kunnen niet overleven zonder.

Visual 21 Miljoen M2 Daken