Een paar jaar geleden vonden Joost en Renée eindelijk hun leuke huis in Assendorp. Alleen die tuin… die was eigenlijk te klein, met tegels en een schuur, dus daar moest snel iets aan gebeuren. Het gezin had grote wensen voor de tuin: ruimte voor de kinderen, voor vogels, plek om te zitten en een schommel. Met hulp van Stadsvergroeners Zwolle zijn de meeste wensen in vervulling gegaan.
Vol goede moed aan de slag met de tuin
Voordat ze Stadsvergroeners kenden, gingen ze aan de slag in hun tuin. De nutteloze schuur braken ze af. Ongelooflijk hoeveel puin ze tegenkwamen. Wat men vroeger wel niet in een tuin dumpte! Gigantisch veel puin is er afgevoerd. En toen de hele tuin toch openlag, hebben ze er, met het oog op klimaatadaptatie, een irrigatiekrat in gedaan.

Grote wensen voor een kleine tuin
Daarna werd het tijd voor de verdere invulling. Ze zochten overal inspiratie, maakten moodboards… wat past in de lijn van het inmiddels mooi ingerichte huis?
De wensen waren wel duidelijk: veel groen, een fijn terras, ronde vormen én speelruimte voor de kinderen, liefst met schommel. Ze merkten dat het best veel wensen waren voor zo’n kleine tuin. “We wilden het liefst zelf de tuin aanleggen. We zijn creatieve mensen, maar kwamen er met het ontwerpen niet uit.”
Op een bijeenkomst over groendaken kwam Joost Adriaan tegen. Hij zei dat de meeste van hun wensen best gerealiseerd konden worden. Dat Stadsvergroener meedenkt over het tuinontwerp en de plantenkeuze en dat Joost daarnaast ook een deel van het werk zelf zou kunnen doen. Eindelijk kwam er schot in de zaak en konden zie aan de slag.

Waar het groen en waar het terras?
Een van onze belangrijkste dilemma’s was: waar willen we het groen hebben en waar het terras? “Stadsvergroener Jan Oegema zei: de meeste van de tijd zit je niet in de tuin, maar kijk je er op uit. Zorg dus dat je uitzicht vanuit huis groen is. Dat was echt een eye-opener.
Als we bezig zijn in de keuken zien we de merels in het krentenboompje zitten. De kinderen zitten graag op het aanrecht om naar buiten te kijken terwijl we daar bezig zijn.”
En inderdaad, het uitzicht vanuit de keuken is groen (het is juni). Een grote border met planten in verschillende hoogtes met lichte of witte bloemen, een stukje gazon met een paar ronde stapstenen én zelfs een boompje. Het krentenboompje wordt druk bezocht door merels. “Geweldig om te zien hoeveel dieren zo’n klein stukje groen aantrekt”, zegt Joost.
Bijzondere plantencombinaties
De samenstelling van plantensoorten is bedacht door tuinontwerper en plantenspecialist Jan Oegema. Op basis van een bezoek aan de tuin en plaatjes van wensen van Joost en Renée maakte hij een plantenlijst.
Op een ochtend in het najaar, de beste tijd om te planten, hebben Jan en Joost een hele ochtend planten uitgezocht bij biologisch tuincentrum Holsto. Ze hebben veel bijzondere plantencombinaties gemaakt, waarvan Joost het spannend vond of het wel goed bij elkaar zou staan. Zo zou hij zelf nooit een boom hebben gekozen voor deze tuin. Maar de plantencombinaties pakken heel goed uit en de krentenboom past perfect in deze stadstuin.

De tuin is fijner dan ik me voor kon stellen
Als je de deur uitloopt, sta je meteen met je voeten in het gras en kijk je tegen een afwisselende border aan. Loop je een paar passen over de charmante ronde tegels, dan tref je om de hoek een ruimte zitplek.
Het terras is gemaakt van de tegels die ze aantroffen toen ze het huis kochten. Joost vindt het fijn dat de tegels hergebruikt konden worden. “Het is mooi én praktisch om toch een stuk tegels te hebben. We twijfelden nog wel even over charmante klinkers of zo, maar Jan zei: dat wordt toch snel te hobbelig voor je tafeltje. Zulke praktische tips zijn echt waardevol.
De stratenmaker Martin Halfwerk heeft de randen van het terras in ronde vormen geslepen, zodat het er, behalve strak, ook natuurlijk uitziet. Nu hebben we een mooi strak terras, zonder dat er tegels weggegooid zijn. Super toch?”
Kortom: ze zijn blij met de nieuwe tuin. En een aantal werkzaamheden heeft Joost zelf gedaan. Hij vindt het mooi dat dat bij Stadsvergroeners kan. Joost heeft ook zelf een Bokashi bak gemaakt. Trots laat hij zien waar hun etensresten in verdwijnen en met tijd worden omgetoverd tot vruchtbare compost voor de tuin.
De twee meiden van twee en vier spelen fijn in de nieuwe tuin. “Eerder was de tuin te heet door al die stenen. En ze landden ook niet zo lekker als ze vielen. Nu gaan ze op slakkenjacht, de plantjes water geven, spelen met de bal op het gras en ze ‘koken’ met tuinkruiden in hun buitenkeukentje. Oké, we hebben de droom van de schommel op moeten geven. Maar de tuin is zoveel mooier en fijner dan ik me voor kon stellen!”
Wil je ook een duurzame buitenboel? Neem contact op voor meer informatie en hulp!